با افزایش سن و زایمان های مکرر و چاقی بیش از حد، معمولا بانوان در ناحیه تناسلی خود شاهد مشکلاتی از قبیل افتادگی واژن و سایر بیماری ها هستند. در چنین شرایطی، واژن از حالت عادی خود خارج میشود و اگر درمان نشود، در آینده میتواند شما را با مشکلات مختلفی مواجه کند. در این مقاله از سایت دکتر فرحناز دادخواه سعی شده تا به طور کامل درباره افتادگی واژن بانوان توضیح داده شود.
افتادگی واژن چیست؟
افتادگی واژن که با نام پرولاپس واژن نیز شناخته میشود، به وضعیتی میگویند که در آن عضلات و بافتهای پشتیبان واژن ضعیف شده یا آسیب دیده و باعث میشوند که واژن یا اعضای نزدیک آن (مانند مثانه یا رکتوم) از موقعیت طبیعی خود خارج شوند و به سمت پایین افتادگی پیدا کنند. ضعیف شدن ماهیچه واژن خود دلایل و انواع مختلفی دارد که در ادامه بررسی میکنیم.
دلایل افتادگی واژن
همانطور که قبلا گفته شد، افتادگی واژن، بر اثر عوامل مختلفی اتفاق میافتد.
- زایمان طبیعی، که اصلی ترین عامل افتادگی واژن است. در طول زایمان، عضلات و بافتهای کف لگن کشیده شده یا پاره میشوند، این اتفاق خود باعث افتادگی واژن و بیرون زدگی میشود.
- یکی دیگر از دلایل افتادگی واژن یائسگی و افزایش سن است. که در اثر آن ماهیچه ها و عضلات شل شده و دچار افتادگی میشوند.
- علاوه بر تمامی این مشکلات، استفاده زیاد از سیگار، چاقی بیش از حد، یبوست و بلند کردن اجسام سنگین میتواند از جمله دلایل افتادگی واژن باشد.
علائم افتادگی واژن چیست؟
افتادگی واژن، با علائم و مشکلات مختلفی همراه است.
- احساس درد و ناراحتی هنگام برقراری رابطه جنسی
- تکرر ادرار
- احساس سنگینی و فشار درلگین
- بیرون زدگی واژن
- فرد به سختی میتواند ادرار یا مدفوع خود را دفع کند.
معرفی انواع افتادگی واژن
این مشکل انواع مختلفی دارد که هر یک میتواند مشکل خاصی را برای ما به وجود آورد.
- افتادگی دیوارهی جلویی واژن (سیستوسل): این نوع افتادگی زمانی رخ میدهد که مثانه به دیواره جلویی واژن فشار آورده و باعث برآمدگی آن میشود. در این حالت بافت واژن به قدری شل میشود که دیگر توان نگه داری از واژن را ندارد.
- افتادگی دیوارهی پشتی واژن (رکتوسل): این نوع افتادگی زمانی اتفاق می افتد که رکتوم به دیواره پشتی واژن فشار وارد میکند و منجر به برآمدگی آن میشود.
- افتادگی رحم: این حالت زمانی رخ میدهد که رحم به سمت پایین جابجا شده و به داخل واژن فشار میآورد.
- افتادگی بالای واژن: این نوع افتادگی معمولاً بعد از هیسترکتوپی احتمال دارد، اتفاق بیفتد.
تشخیص افتادگی واژن
در صورتی که هر یک از علائم بالا را مشاهده کردید و احساس کردید ممکن است به این بیماری مبتلا شده باشید، برای تشخیص بیماری حتما به پزشک مراجعه کنید. در روند انجام معاینه، پزشک از شما میخواهد در حالتی مانند دفع مدفوع بنشینید و مدام واژن خود را منقبض و منبسط کنید. تا بتواند، معاینه واژن را به طور دقیق انجام دهد. سپس از شما عکس تصویربرداری شده از لگن درخواست میشود تا اطلاعات دقیق تری را در اختیار پزشک قرار دهد.
عوارض افتادگی واژن
به طور کلی پرولاپس واژن مشکل خطرناکی به حساب نمیآید اما میتواند روی کیفیت زندگی شما تاثیراتی داشته باشد.
- در صورت بروز بیرون زدگی، احتمال ایجاد زخم در واژن وجود دارد.
- در صورت درمان نشدن این مشکل فرد دچار یبوست های شدید میشود.
- عفونت ادراری، دور از انتظار نیست.
روش های پیشگیری از افتادگی واژن
پس از انجام معاینات در مواردی پزشک تشخیص میدهد فرد به پرولاپس خفیف دچار شده است و توصیه میکند با انجام برخی تغییرات در سبک زندگی، افتادگی واژن را کنترل کند اما نمیتوان گفت رعایت این موارد به طور قطع شما را از بروز افتادگی مصون میدارد.
- انجام تمرینات کگل به صورت منظم
- پرهیز از مصرف سیگار و دخانیات
- کنترل وزن و پرهیز از چاقی
- رعایت رژیم مناسب
- بلند نکردن اجسام سنگین
- درمان بیماری های دیگر علی الخصوص بیماری های ریوی
- کاهش استرس
درمان افتادگی واژن
بنابر شدت افتادگی، پزشک برای شما درمان مختلفی را در نظر میگیرد. پزشک قبل از اقدام به درمان، تمام موارد مربوط به سلامت عمومی شما و سن را در نظر میگیرد. همچنین از شما سوال میشود که در آینده قصد بچه دار شدن دارید یا خیر زیرا استفاده از برخی جراحی های درمانی، برای بارداری در آینده، شما را با مشکل مواجه خواهد کرد.
درمان دارویی
در بسیاری از موارد از داروی استروژن برای رفع بیماری استفاده میشود. استروژن دارویی باعت تقویت عضلات اطراف واژن میشود و روند افتادگی را معکوس می کند. برای درمان افتادگی خفیف واژن یا تکرر ادرار از این درمان استفاده میشود. در موارد شدیدتر بیماری از درمان دارویی به عنوان درمان مکمل استفاده میشود.
پساری واژینال
در این روش، یک ابزار پلاستیکی مخصوص جهت نگهداری بافت های برآمده به داخل واژن فرستاده میشود. این روش بسیار ساده است و نیازی به جراحی ندارد. معمولا در موارد متوسط بیماری از این روش استفاده میشود.
جراحی افتادگی واژن
در موارد شدیدتر بیماری که روش های دیگر جواب ندادند استفاده می شود و انواع مختلفی دارد که بسته به شرایط بیمار، پزشک، یکی از آنها را در نظر میگیرد.
لیزر درمانی واژن
معمولا پزشک به جای جراحی های سخت، از این روش غیر جراحی، برای رفع افتادگی استفاده میکند. در این روش اشعه لیزربا فرکانس خاصی روی سطح و عمق واژن تابانده می شود و باعث کلاژن سازی و تقویت بافت های واژن می شود. در نتیجه افتادگی رفع میگردد. دکتر فرحناز دادخواه، بهترین پزشک زنان در ونک، تخصص لازم در استفاده از لیزر قوی مونالیزا را دارد و انواع افتادگی ها را درمان میکند.