Search
Close this search box.
فیبروم رحم

همه چیز در مورد دلایل و علائم فیبروم رحم

فیبروم‌ رحم که به آن‌ لیومیوم نیز گفته می‌شود، توده‌ی خوش خیمی است که در رحم تشکیل می‌شود. درک علل و علائم فیبروم رحم در پیشگیری از عوارض و خطرات احتمالی بسیار مهم است. در این مقاله با ما همراه باشید تا علل و علائم مرتبط با فیبروم رحم را به طور کامل بررسی کنیم.

دلایل و علائم فیبروم رحم

چه چیزی باعث فیبروم روحم می‌شود؟

عوامل مختلفی همچون ژنتیک، هورمون‌ها و دیگر عوامل در ابتلا به فیبیروم رحم نقش دارند که در این بخش به طور کامل آن‌ها را بررسی خواهیم کرد:

عوامل  ژنتیکی

وجود فیبروم رحم در افراد با سابقه خانوادگی حاکی از تأثیر ژنتیکی بر رشد آن است. اگر یکی از نزدیکان فردی (مانند مادر یا خواهر) فیبروم رحم دارد، احتمال ابتلا به آن در فرد افزایش می‌یابد. عوامل ژنتیکی می‌توانند بر الگوهای رشد و حساسیت به فیبروم تأثیر بگذارند.

جهش‌های ژنتیکی خاص و تغییرات در ژن‌ها با افزایش حساسیت به فیبروم رحم مرتبط است. در حالی که مکانیسم‌های ژنتیکی دقیق هنوز به طور کامل درک نشده‌اند، مطالعات در حال انجام به دنبال شناسایی ژن‌های خاص دخیل در ایجاد فیبروم هستند.

عوامل هورمونی

تاثیر استروژن و پروژسترون در تشکیل و بزرگ شدن فیبروم‌های رحمی قابل توجه است. این هورمون‌ها که در چرخه قاعدگی نقش دارند، با هر سیکل باعث تحریک رشد پوشش داخلی رحم می‌شوند. افزایش سطح استروژن می‌تواند منجر به رشد فیبروم‌های رحمی شود.

هنگامی که عدم تعادل در سطوح استروژن و پروژسترون وجود داشته باشد، می‌تواند الگوهای رشد و پسرفت بافت رحم را مختل کند. عدم تعادل هورمونی، به ویژه استروژن بیش از حد در مقایسه با پروژسترون، می‌تواند به ایجاد و بزرگ شدن فیبروم‌ها کمک کند.

سایر عوامل تاثیرگذار

بروز فیبروم رحم با افزایش سن، به ویژه در سال‌های باروری افزایش می‌یابد. تغییرات هورمونی که در دوران یائسگی رخ می‌دهند نیز می‌توانند بر رشد فیبروم اثر بگذارند. علاوه بر این، زنانی که هرگز باردار نشده‌اند یا اولین بارداری خود را در سنین بالا تجربه کرده اند، ممکن است با خطر بیشتری در زمینه‌ی ایجاد فیبروم‌های رحمی مواجه شوند.

چاقی با افزایش احتمال ابتلا به فیبروم رحم مرتبط است. وجود چربی اضافی بدن می‌تواند تعادل هورمونی را مختل کند و سطح استروژن را بالا ببرد و به طور بالقوه رشد فیبروم‌ها را تسهیل کند. علاوه بر این، عوامل سبک زندگی مانند کم تحرکی، رژیم غذایی ناسالم و سطوح بالای استرس نیز ممکن است بر خطر فیبروم رحم تأثیر بگذارد.

در میان گروه‌های قومی خاص، به ویژه زنان آفریقایی تبار، فیبروم رحم شیوع بیشتری دارد. در بین این افراد، فیبروم‌ها در سنین پایین‌تری ایجاد می‌شوند، بزرگ‌تر می‌شوند و علائم شدیدتری نسبت به زنان با پیشینه‌های قومی دیگر ایجاد می‌کنند.

این مقاله نیز ممکن است برای شما مفید باشد: تفاوت زگیل تناسلی و تبخال تناسلی

فیبروم رحم با چه علائمی همراه است؟ 

  • فیبروم‌ها می‌توانند منجر به خونریزی غیرطبیعی شدید یا طولانی مدت در قاعدگی شوند. این امر می‌تواند به صورت نیاز به تعویض مکرر نوار بهداشتی یا وجود لخته خون در طول قاعدگی ظاهر شود.
  • فیبروم می‌تواند باعث درد لگن در زنان شود. این درد می‌تواند به صورت یک احساس مداوم، ضربان دار یا احساس فشار در قسمت تحتانی شکم یا ناحیه لگن ظاهر شود. شدت درد می‎تواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد.
  • هنگامی که فیبروم‌ها به اندازه قابل توجهی رشد می‌کنند، می‌توانند به مثانه فشار وارد کنند که منجر به افزایش تکرر ادرار یا تمایل مداوم به ادرار می‌شود.
  • فیبروم‌هایی که در مجاورت روده بزرگ یا راست روده قرار دارند می‌توانند به روده فشار وارد کنند و در نتیجه علائمی مانند یبوست یا چالش در دفع مدفوع ایجاد کنند.

علائم تاثیرگذار بر باروری 

  • در دوران بارداری، وجود فیبروم‌ها می‌تواند احتمال عوارض مختلفی از جمله سقط جنین، زایمان زودرس، جدا شدن جفت (جایی که جفت از دیواره رحم جدا می‌شود)، محدودیت رشد جنین یا نیاز به زایمان سزارین را افزایش دهد.
  • وجود فیبروم‌ها، بسته به اندازه و موقعیت آن‌ها، می‌تواند مانع باروری شود و باردار شدن یا حفظ بارداری را دشوار کند. فیبروم‌ها به طور بالقوه می‌توانند عملکرد لوله‌های فالوپ را مسدود کرده یا تغییر دهند یا بر لانه گزینی موفقیت آمیز یک تخمک بارور شده در رحم تأثیر بگذارند.

علائم شدید اما بسیار نادر فیبروم رحم 

  • در موارد نادر، فیبروم ممکن است شرایطی به نام دژنراسیون را ایجاد کند که در آن جریان خون مختل می‌شود. این عارضه می‌تواند منجر به درد شدید و بزرگ شدن ناگهانی فیبروم شود.
  • وقتی فیبروم‌ها به اندازه قابل توجهی می‌رسند، این پتانسیل را دارند که مجرای ادرار یا روده را فشرده کنند و باعث انسداد شوند. در نتیجه، افراد ممکن است علائمی مانند تخلیه ناقص مثانه (احتباس ادرار) یا انسداد روده را تجربه کنند که منجر به درد شدید شکمی نیز می‌شود.

این مقاله نیز ممکن است برای شما مفید باشد: یائسگی زودرس چیست؟

نتیجه گیری

درک علل و علائم فیبروم رحم برای تشخیص زودهنگام و مداخله به موقع بسیار مهم است. مهم است که بدانیم علائم فیبروم رحم ممکن است در بین افراد متفاوت باشد و همه زنان مبتلا به فیبروم علائم مشابهی را تجربه نمی‌کنند. شدت و تظاهر علائم می‌تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد. اگر مشکوک هستید که ممکن است فیبروم رحمی داشته باشید یا علائمی مشابه با علائم فیبروم را تجربه می‌کنید، توصیه می‌شود برای تشخیص دقیق و درمان مناسب به بهترین متخصص زنان و زایمان در تهران مراجعه کنید.

ارتباط-با-دکتر-دادخواه
مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *